Kellemes olvasgatást kívánunk! Reméljük cikkeink közül te is megtalálod a számodra hasznosat, érdekeset!
Ha van, amiről szívesen olvasnál többet, kérlek jelezd felénk és úgy alakítjuk témáinkat!

Az első részben bemutatásra került a menüstruktúra jelentősége, míg a második részben azon oldalelemek szerepe, melyek valamilyen funkcióra, információra utalnak kezelhetőbbé, érthetőbbé téve a holnap használatát.
Mindezek mellett nem elhanyagolható szempont azonban az sem, hogy egyáltalán mennyire olvasható a tartalom: a menüpontok, termék megnevezések, termékkategóriák, árak és minden olyan információ, ami meghatározó tud lenni a konverzió szempontjából. A mai poszt az ezzel kapcsolatos tudnivalókat mutatja be.
Tipográfia

3. Tipp: Olvashatóság

Az olvashatóság szempontjából az egyik legmeghatározóbb tényező, hogy milyen betűtípust, betűtípusokat használunk a weboldalon. Egyfelől a már meglévő weboldalak esetében, ha bármilyen új tartalmat, aloldalt szeretnénk hozzáadni, fontos, hogy illeszkedjen a weboldal stílusához, design elemeihez. A túl sok vagy sokféle betűtípus inkább hat kaotikusan és zavaró, mint jól kinézően.

Betűtípusok

Amire viszont új weboldal tervezésekor ügyelni kell:

Ne használjunk túl cifra fontokat: ha első pillantásra nem tudod elolvasni egyértelműen, mi van odaírva, az bármilyen szépen nézzen is ki, nem lesz jó. Az oldal látogatói nem fognak perceket szánni arra, hogy megpróbálják kibogarászni, hova mi van írva, egyszerűen be fogják zárni a weblapot és átmennek máshova.

Betűtípusok

Mindig ellenőrizd le, hogy amit kiválasztottál, az tartalmaz-e ékezeteket. Könnyű beleesni abba a hibába betűtípus választásnál, hogy nem teszteljük le minden ékezetes betűre és a hiányosság csak utólag, az éles weboldalon derül ki. Az ilyesmi pedig nem csak nem kelt profi benyomást, de könnyen elveszíthetjük a vásárlók bizalmát is. Ki merne olyan webshopból rendelni, ahol még a szöveg se jelenik meg rendesen?

Szintén probléma lehet, ha túl ritka, egyedi betűtípust választunk, valószínűleg a látogatóink nagy része nem fog rendelkezni vele, így a böngészőjük sem fogja tudni a tartalmat úgy megjeleníteni, ahogy azt mi szeretnénk. 3-4 olyan betűtípust válasszunk ki, amit szívesen használnánk az oldalon, de elég általánosak ahhoz, hogy jó eséllyel mindenki rendelkezzen velük.

Betűméretek

Egyfelől használjunk különböző betűméreteket a fontos tartalmat, címek, hírek kiemelésére. Másfelől az alapértelmezett szöveg betűmérete is akkora legyen, hogy az könnyen, gyorsan olvasható legyen bárki számára. A betűméretek meghatározásakor tanácsos relatív betűméreteket megadni (azaz százalékos értékben a kijelző méretéhez igazítani), hogy a különböző tableteken, mobilokon is egyaránt jól olvasható legyen minden.

Betűméretek

Betűszínek

A kiemelés egyik eszköze lehet a különböző színek használata akár a betűknél, akár a szöveg hátterét illetően. Arra azonban mindig ügyeljünk, hogy a betűszín és a háttér színe között se túl nagy, se túl kicsi kontraszt ne legyen, különben az olvasó szeme hamar el fog fáradni, a lényegi információ pedig nem fog átmenni.

Betűszínek

Írj nekünk!

Ha felkeltettük az érdeklődéset és szeretnél árajánlatot kérni vagy személyesen konzultálni a projektedről, vedd fel velünk a kapcsolatot és mi még aznap felkeresünk!

Kapcsolat